کلاس مجازی

کلاس مجازی

کلاس مجازی چیست؟ چگونه کلاس مجازی برگزار کنیم؟ با چه برنامه ای می توان کلاس مجازی برگزار کرد؟ آیا می توان کلاس مجازی رایگان برگزار کرد؟

کلاس مجازی چیست؟

یک محیط یادگیری مجازی است که به عنوان یک بستر یادگیری نیز شناخته می شود. نرم افزار کلاس مجازی با ترکیب همزمان چندین فناوری ارتباطی، کلاس یا جلسات مجازی را شبیه سازی می کند. نرم افزار وب کنفرانس، دانش آموزان و مدرسان را قادر می سازد تا از طریق وب کم، میکروفون و چت به صورت همزمان در یک گروه با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.

شرکت کنندگان می توانند دستشان را بالا ببرند و اجازه بگیرند، به نظرسنجی ها پاسخ دهند یا در آزمون ها شرکت کنند. دانش آموزان می توانند در صورت اعطای دسترسی توسط مربی، حق دسترسی برای یادداشت های متنی، امکان فعال کردن میکروفون و کنترل تخته سفید را به دست آورند.

یک کلاس درس مجازی فرصتی را برای دانش آموزان فراهم می کند تا از یک معلم واجد شرایط در یک محیط تعاملی مستقیماً آموزش ببینند. فراگیران می توانند برای بازخورد و جهت دهی فوری به مربی خود دسترسی مستقیم و فوری داشته باشند. کلاس مجازی یک برنامه منظم از کلاسها ارائه می دهد، که می تواند برای دانش آموزانی که ممکن است آموزش آفلاین و غیرهمزمان برایشان طاقت فرسا است، مفید باشد.

علاوه بر این، کلاس مجازی یک فضای یادگیری اجتماعی را فراهم می کند که کلاس سنتی را تکرار و شبیه سازی می کند. بعضی از برنامه های کلاس مجازی امکان ضبط کلاس را ارائه می دهند. هر کلاس در سرور ضبط و ذخیره می شود، که امکان پخش فوری هر کلاس را در طول سال تحصیلی فراهم می کند. این می تواند برای دانشجویان برای بازیابی مطالب فراموش شده یا مرور مفاهیم برای امتحان آینده بسیار مفید باشد. همچنین والدین و مسئولان مرکز آموزشی توانایی مفهومی نظارت بر هر کلاس را دارند تا اطمینان حاصل کنند که از آموزش هایی که فراگیرنده می گیرد راضی هستند.

معمولا محیط یادگیری مجازی با یک سیستم مدیریت اطلاعات(MIS) و مدیریت آموزش الکترونیکی (LMS) ترکیب می شود تا یک فضای یادگیری مدیریت شده ایجاد کند، که در آن تمام جنبه های یک دوره از طریق یک رابط کاربری ثابت در سراسر موسسه اداره می شود.

چگونه کلاس مجازی برگزار کنیم؟

برگزاری کلاس مجازی نیازمند یک بستر نرم افزاری و سخت افزاری مناسب و قدرتمند است. به زبان ساده شما باید یا خودتان سایت اختصاصی داشته باشید یا از سامانه های اشتراکی که قابل استفاده برای عموم است استفاده نمایید.
اگر بخواهید سایت اختصاصی خودتان را داشته باشید دو راه بیشتر ندارید: ۱٫ استفاده از نرم افزار ادوبی کانکت ۲٫ استفاده از نرم افزار بیگ بلوباتن

در هر دو روش فوق شما باید یک سرور اختصاصی مناسب برگزاری کلاس مجازی و همچنین متناسب با تعداد کاربرانتان و همچنین دانش فنی نصب، راه اندازی و پشتیبانی یکی از نرم افزارهای بالا را داشته باشید. یا اینکه این کار را به یک فرد یا شرکت متخصص در این زمینه بسپارید.

اما اگر بخواهید از سامانه های اشتراکی برگزاری کلاس مجازی استفاده کنید کارتان راحتتر است. هم هزینه کمتری دارد و هم دانش فنی خاصی نیاز ندارد.

این سامانه ها دو دسته است: رایگان و پولی. سامانه های رایگان مانند زوم و امثال آن قطعا محدودیت هایی را برای شما ایجاد می کند. بزرگترین ایراد زوم این است که هیچ محدودیتی برای پیوستن سایر افراد به کلاس وجود ندارد. یعنی مثلا وسط یک کلاس درس یا جلسه کاری یک نفر می تواند وارد شود و محتوای غیر اخلاقی در کلاس نمایش دهد بدون آنکه هویتش فاش شود!! این سامانه ها معمولا به اطلاعات کاربرانشان دسترسی کامل دارند و بعضی از این سامانه ها بخشی از سرویس هایی که ارائه می کنند را پولی می کنند. راه درآمدزایی این سامانه ها گرفتن حق اشتراک از کاربران ویژه در ازای ارائه آپشنها و خدمات بیشتر، تبلیغات و فروش اطلاعات کاربرانشان است. هیچ کدام از اینها توسط بنگاه های خیریه اداره نمی شود و حتما راه هایی برای درآدزایی خود دارند. از قدیم گفته اند هیچ چیز رایگانی بی حکمت نیست!!

و اما سامانه های پولی. کاری که سامانه های پولی انجام می دهند در واقع این است که یک زیرساخت نرم افزاری و سخت افزاری قدرتمند ایجاد می کنند و در ازای دریافت حق اشتراک آن را در اختیار کاربران خود قرار می دهند. به این شکل هم برای شرکتی که این سامانه را راه اندازی کرده به صرفه تر است و هم برای کاربران و به این شکل هزینه ها سرشکن می شود.

سامانه های کلاس مجازی زیادی هستند که به این شکل به کاربران خود خدمات می دهند ولی همه آنها از یکی از این سه پلتفرم و نرم افزار استفاده می کنند: ادوبی کانکت، بیگ بلوباتن و اسکای روم. به جز این سه نرم افزار، نرم افزار دیگری نیست که بتوان با آن کلاس مجازی برگزار کرد.

ادوبی کانکت

ادوبی کانکت، قدیمی ترین و قدرتمندترین نرم افزار برگزاری کلاس مجازی است که توسط شرکت معروف امریکایی ادوبی طراحی شده است. کمتر کاربر ایرانی است که حداقل یکی از نرم افزارهای شرکت ادوبی را روی کامپیوتر خود نداشته باشد. فتوشاپ، ادوبی ریدر، و ادوبی اکروبات محبوب ترین نرم افزارهای این شرکت در ایران است. ایندیزاین، آدیوشن، پریمیر از دیگر محصولات این شرکت است که گرافیستها و طراحان کتاب، صدابرداران و ادیتورهای صدا و تدوینگران با آن سروکار دارند.

همه امکانات معمول و مورد نیاز برای برگزاری یک کلاس مجازی حرفه ای همراه با امکانات و آپشن های بسیار متنوع در ادوبی کانکت در دسترس است و با فاصله ای زیاد از سایر رقبا بهترین و کاملترین نرم افزار برگزاری کلاس مجازی در جهان است.

بزرگترین مزیت ادوبی کانکت علاوه بر داشتن امکانات و آپشن های متنوع و بی نظیر، استفاده از پیشرفته ترین تکنولوژی های انتقال صوت و تصویر است که اگر اینترنت کاربران از سرعت و پایداری مطلوبی برخوردار باشد بدون حتی یک ثانیه قطعی و تاخیر صدا و تصویر کاربران را منتقل می کند. ادوبی کانکت در سال های گذشته تاکنون امتحان خود را پس داده و بیشترین رضایت و محبوبیت را بین مدرسان و دانشجویان کلاس های مجازی در ایران و جهان دارد.

البته استفاده از ادوبی کانکت برای کاربران ایرانی دردسرها و معایبی هم دارد که اغلب آنها در نسخه جدید آن رفع شده است. بزرگترین ایراد نسخه های قبلی ادوبی کانکت این بود که بدون نیاز به نصب فلش پلیر و نرم افزار ادوبی کانکت در گوشی یا کامپیوتر امکان شرکت در کلاس برای کاربران نبود. کاربرها ابتدا باید فلش پلیر و ادوبی کانکت را روی سیستم خود نصب می کردند بعد می توانستند وارد کلاس شوند. در نسخه جدید ادوبی این نقص برطرف شده و کاربران چه با گوشی و چه کامپیوتر بدون نصب هیچ برنامه اضافه ای و از طریق براوزر امکان ورود به کلاس را دارند.

نقص دوم عدم پشتیبانی از فونت فارسی و بهم ریختن فونت در چت و یادداشت و نظرسنجی و … بود. که این هم در نسخه جدید برطرف شده. اگر کاربران از طریق براوزر وارد کلاس شوند فونت فارسی کاملا درست و بدون بهم ریختگی نمایش داده می شود. اگر هم از طریق نسخه دسکتاپ وارد شوند با نصب کیبورد فارسی روی سیستم خود مشکل بهم ریختگی حروف فارسی برطرف می شود.

اما نقطه ضعف سوم برای کاربران ایرانی این است که پنل کلاس به زبان انگلیسی است و زبان فارسی ندارد. این نقص هم توسط تیم فنی کلاس روم برطرف شده و همه کلاس های سامانه کلاس روم در محیط ادوبی کانکت و به زبان فارسی برگزار می شود.

بیگ بلو باتن

بیگ بلوباتن یک نرم افزار رایگان و اپن سورس است که سابقه زیادی ندارد و به تازگی به خصوص پس از شیوع کرونا متداول شده است. بیگ بلوباتن هم مانند ادوبی کانکت اغلب امکانات برگزاری کلاس مجازی را دارد ولی آپشن ها و امکانات آن از ادوبی کانکت کمتر است. همچنین در پایداری انتقال صوت و تصویر هنوز به اندازه ادوبی کانکت امتحان خود را پس نداده است. چون زمان زیادی از عمر آن نمی گذرد.

رایگان بودن و اپن سورس بودن این نرم افزار باعث شده که اغلب شرکت هایی که تصمیم به راه اندازی سامانه اشتراکی کلاس مجازی گرفته اند از این نرم افزار استفاده کنند. چون استفاده از بیگ بلوباتن در مقایسه با ادوبی کانکت هم دانش فنی کمتری نیاز دارد و هم هزینه ای برای آن شرکت ندارد. چون بیگ بلوباتن رایگان ولی ادوبی کانکت پولی است و نیاز به خرید لایسنس معتبر از شرکت ادوبی دارد.

اسکای روم

اسکای روم یک سامانه اشتراکی برگزاری کلاس مجازی است که به ادعای شرکت پشتیبان آن توسط برنامه نویسان ایرانی طراحی و توسعه داده شده و یک محصول کاملا بومی است. بزرگترین مزیت اسکای روم سادگی و فارسی بودن آن است و بزرگترین ایرادش قطعی های مکرر و تاخیر در انتقال صدا و تصویر است که بسیاری از کاربران خود را کلافه کرده است. این مشکل به خصوص در ساعات پیک برگزاری کلاس های مدارس که بیشترین مشتری های آن هستند به اوج می رسد. اسکای روم در پاییز ۹۹ چند اطلاعیه صادر کرد و از کاربرانش به خاطر این قطعی ها و عدم پایداری سیستم عذرخواهی کرد و دو هفته اشتراک رایگان برای جبران آن به کاربران داد. در این اطلاعیه ها قطعی ها را به خاطر حملات سایبری! و مانند آن دانست و به کاربران توصیه کرد برای در امان ماندن از حملات سایبری در ساعات غیر پیک یعنی شبها! کلاس های خود را برگزار کنند. ظاهرا حمله کنندگان سایبری فقط در روزها و ساعات پیک فعال هستند!!

امکانات و قابلیت های اسکای روم در مقایسه با ادوبی کانکت بسیار کمتر است. مثلا امکان ضبط کلاس و دسترسی کاربران به فیلم کلاسهای برگزار شده در اسکای روم وجود ندارد. یا امکان گروه بندی اعضای کلاس یا خیلی از ریزه کاری ها و آپشن هایی که در ادوبی کانکت هست در اسکای روم وجود ندارد ولی مزیت آن همین سادگی و فارسی بودن پنل آن است که برای استفاده مدارس ابتدایی و کاربران مبتدی مناسب است. به شرط آنکه با قطعی ها و تاخیرهای آن کنار بیایند و یا کلاس های خود را در ساعات غیر پیک مثلا شبها برگزار کنند.

آیا در واتساپ و اسکایپ می توانیم کلاس مجازی برگزار کنیم؟

این سوال مانند این است که بپرسیم آیا با موتور سیکلت می توانیم بار جابه جا کنیم؟! پاسخ این است که هم بله و هم خیر. هر روز ما خیلی ها را در خیابان می بینیم که با موتور بار جابه جا می کنند واز موتور به جای وانت استفاده می کنند. ولی وسیله حمل بار وانت است نه موتور. واتساپ، تلگرام، اسکایپ و مانند اینها خودشان هم ادعا ندارند که برای برگزاری وبینار یا کلاس مجازی طراحی شده اند. کارکرد اصلی این برنامه ها پیام رسان است. یعنی دو نفر یا چند نفر می توانند با هم ارتباط از طریق چت متنی، چت صوتی و چت تصویری داشته باشند. بدیهی است که از این ابزار برای برگزاری کلاس درس هم می شود استفاده کرد ولی نرم افزار کلاس مجازی تعریف و امکانات و قابلیت های دیگری دارد که هیچ کدام از پیام رسان ها این امکانات را ندارند.

مثلا یک مشکل این است که در اسکایپ یا واتساپ سطح دسترسی همه افراد با هم برابر است. یعنی مدرس هیچ تسلطی بر اعضای کلاس ندارد و ابزارهای لازم برای مدیریت کلاس در اختیار او نیست. همه افراد می توانند هر موقع که بخواهند میکروفون یا دوربین خود را روشن کنند و حرف بزنند.

مشکل بعدی محدودیت در شرکت کننده هاست که در واتساپ فقط ۸ نفر و در اسکایپ ۵۰ نفر می توانند همزمان در یک اتاق گفتگو حاضر باشند.

در اسکایپ و واتساپ هیچ کدام از امکانات لازم برای برگزاری و مدیریت کلاس مجازی، حتی ابتدایی ترین امکانات وجود ندارد و فقط به درد ارتباط صوتی و تصویری مدرس با اعضا می خورد.

سامانه کلاس مجازی کلاس روم

ما به شما سامانه کلاس روم را پیشنهاد می کنیم. شما می توانید به راحتی و با کمترین هزینه کلاس های مجازی خود را در کلاس روم برگزار کنید. در کلاس روم همه امکانات و قابلیت های برگزاری کلاس های مجازی به راحتی و با چند کلیک ساده در دسترس شماست. بزرگترین مزیت کلاس روم این است که کوچکترین قطعی و تاخیری درانتقال صدا و تصویر هنگام برگزاری کلاس ندارد و کاربری آن بسیار راحت است. هم برای برگزار کنندگان و هم شرکت کنندگان هزینه آن هم به نسبت سایر سامانه های برگزاری کلاس مجازی و کیفیت خدماتی که ارائه می کند مقرون به صرفه است. و برای دریافت مشاوره رایگان و کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید و یا سایر صفحات این سایت را از منوی بالا ملاحظه نمایید.

تلفن تماس: ۲۸۴۲۵۲۳۳-۰۲۱

سایر مقالات مجله تخصصی آموزش الکترونیکی: